Tab, Sorg og Krise

Tab, sorg og krise er noget alle mennesker kommer til at gennemgå på et tidspunkt af tilværelsen. Det kan ske ved et tab af en nærtstående person, ved sygdom, tab af arbejde, efter en trafikulykke, ved kærestesorger, skilsmisse, abort eller dødsfald. En krise er en naturlig reaktion, når man oplever tab eller problemer. Mange gange hjælper det at tale med nære venner eller familie om det.

For at hele sig efter et alvorligt tab er det vigtigt at tillade sig selv at arbejde med smerten og acceptere sit tab. I et sorgforløb skal man lære at leve videre med sit tab og sin smerte. Sorgen som opstår ved et tab af en nærtstående person går ikke bare over, der kan være et stort savn, men den kan få en anden plads med tiden. Dette er også vigtigt for pårørende at forstå. Savnet kan være næsten ubærligt, og skyldfølelser kan opstå i kølvandet af de smertefulde erfaringer. Og alt det, der før har givet mening, kan pludselig føles betydningsløst og tomt.

I denne proces kan det ofte være en god ide at søge professionel hjælp for at bearbejde følelser og tanker, finde meningen igen og nå dertil, hvor man kan sige "goddag til livet påny".